PROJECT IN BEELD

Compacte SKID’s ontzorgen RMH Schouten in Roelofarendsveen

Sjaak Steller (l), Rensa Techniek en Robert Schouten van RMH Schouten

De compacte SKID met daarin de ventilatieluchtwarmtepomp, een ventilatie
D-module en een boiler.

De dakkappen met de kanalen voor de aanvoer van ventilatielucht.

RMH Schouten

RMH Schouten is een authentiek familiebedrijf dat al generaties lang wordt voortgezet. Gevestigd in Roelofarendsveen, heeft het bedrijf zich continu ontwikkeld en is het uitgegroeid tot een veelzijdige onderneming met een allround bedrijf met negen medewerkers. Door samen te werken met andere installatiebedrijven uit de regio, bieden zij een totaalpakket aan en ontzorgen ze de aannemer volledig.

Het voormalige schoolgebouw aan de Schoolbaan in Roelofarendsveen krijgt een nieuwe bestemming. Naast kantoren komen er 27 starterswoningen voor mensen uit de regio. RMH Schouten verzorgde de installatiewerkzaamheden voor de woningen en vroeg Rensa als partner. De korte doorlooptijd en kleine technische ruimte zorgden voor de nodige uitdagingen.


Het voormalige Bonaventura college in Roelofarendsveen sloot drie jaar geleden haar deuren. Na een periode van leegstand blaast VRP-architecten het gebouw nieuw leven in. Het oude schoolgebouw is inmiddels getransformeerd tot kantoorgebouw. De naastgelegen gymzaal en laagbouw is gesloopt en maakt plaats voor nieuwbouw. Hier worden 27 starterswoningen gerealiseerd. RMH Schouten verzorgt de volledige verwarming en ventilatiewerkzaamheden voor al deze starterswoningen.

Het eerste ontwerp van de adviseur lag er al en ook het bestek was gereed. Ondanks deze voorbereiding, was het geen eenvoudige klus voor Robert Schouten, eigenaar RMH Schouten: “Het is een redelijk complex project. Daarom is het handig om een extra sparringpartner te hebben die mee kan denken en ook het plan kan engineeren voor ons. We hebben in het verleden al vaker met Rensa samengewerkt. We weten wat we aan Rensa hebben. Daarom was de keuze om hier ook samen met Rensa in te stappen, snel gemaakt.”

Te grote warmtepomp

Rensa Techniek verzorgde het complete pakket aan diensten in Roelofarendsveen. Van advies, engineering tot uiteindelijk ook de SKID-bouw. Sjaak Steller, accountmanager Rensa Techniek: “Het is geen rocket science, maar het moet wel kloppen en op elkaar afgestemd zijn. We zijn verder gaan borduren op het oorspronkelijke plan van de adviseur, maar al snel bleek dat er een te grote warmtepomp geselecteerd was. Na snel schakelen, is onze SKID-afdeling aan de slag gegaan en zij heeft in mum van tijd een SKID ontwikkeld met daarin de ventilatieluchtwarmtepomp, een indirect gestookte boiler voor de warmwatervoorziening en een module D voor de balansventilatie.”

Om RMH Schouten zoveel mogelijk te ontzorgen, koos Rensa voor partijen die werk uit handen nemen. “Daarom hebben we bijvoorbeeld gekozen voor vloerverwarming van Albrand. Zij hebben het volledig uitgezocht en uiteindelijk ook gemonteerd. Dit scheelt de installateurs veel werk,” aldus Steller.

Compacte SKID's

De eerste leveringen van de SKID’s hebben inmiddels plaatsgevonden. Voor Schouten de eerste keer, maar zijn enthousiasme is zichtbaar: “De SKID’s komen kant en klaar aan en worden direct met de kraan op de juiste plek neergezet. Onze installateurs hoeven het alleen nog aan te sluiten en dat gaat heel snel en bespaart ze daardoor veel tijd. Ze hoeven ook niet alles naar boven te brengen, uit te zoeken en apart te monteren. Zelfs de aannemer en opdrachtgever zijn er blij mee, want het ziet er strak en compact uit.” En dat dit binnen de korte doorlooptijd gerealiseerd is, maakt het extra bijzonder. “Het zijn kleine woningen, dus de technische ruimte is ook klein. Er moest ook nog een wasmachine naast passen. We hebben het zo ontworpen, dat het er allemaal net in past. Zoals IKEA-pakketjes worden geleverd, zo mooi past het ook allemaal precies in deze SKID,” knipoogt Steller

Eerder een stap terug

Dat je af en toe een stap terug moet doen om het hele project te overzien, neemt Steller als les mee van dit project: “We hebben in eerste instantie te snel het advies van de adviseur overgenomen. Deze had ook al berekeningen uitgevoerd, maar de uitkomsten bleken aan de te hoge kant te zijn. Als we deze berekeningen zelf hadden uitgevoerd, dan hadden we eerder kunnen zien dat het niet klopte. Soms ga je in alle haast te snel door en kom je er tijdens het proces pas achter dat iets niet klopt. Zo leren wij ook ieder project weer bij.” Maar ook levertijden verhoogden de spanning, vertelt Schouten: “Levertijden zijn nog steeds een ding. Dit was soms behoorlijk tricky. De aannemer heeft ook zijn planning dus het is belangrijk dat zijn hele project wel doorloopt. Maar door tijdig te schakelen, is dit uiteindelijk gelukt.”

Communicatie

Ondanks de soms hobbelige weg waar hier en daar bijgestuurd moest worden, is het project soepel verlopen, vertelt Schouten: “Je kunt van tevoren nooit bedenken hoe het loopt, er komen altijd onverwachte dingen naar voren. Door de betrokkenheid van Rensa konden we snel communiceren en werd alles goed opgepakt.” Steller vult aan: “Goede communicatie is daarin het belangrijkste. Op die manier los je de meeste obstakels vrij snel op. Dan merk je dat een goede samenwerking je verder brengt.”

Zekerheid 1: Eenvoudig bestelproces

Niets zo vervelend als fouten in de bestelling omdat bepaalde onderdelen niet compatibel zijn of gewoonweg vergeten worden. Een SKID bestel je als een enkel artikel. Daardoor kost het inkoopproces minder tijd. Bovendien is de kans op een fout in de bestelling minimaal, want je hoeft geen losse onderdelen te bestellen. Je hebt uiteraard een vrije keuze in het merk en type van de warmtepomp. Rensa zorgt voor de juiste selectie van het fabricaat en type appendages en overige componenten.

Compacte SKID’s ontzorgen RMH Schouten in Roelofarendsveen

PROJECT IN BEELD

Verborgen verrassingen

Bij een oud pand kun je van tevoren een plan bedenken, maar tijdens het proces loop je altijd tegen dingen aan. "Zo ook hier", vertelt Kapitein: “Je begint met slopen en in de ene na de andere ruimte komen verborgen schachten tevoorschijn of kanalen die nooit zijn aangesloten. We dachten een route voor de kanalen te hebben, maar dit bleek op het laatste moment niet te lukken. Soms resulteerde het in mogelijkheden, maar het leverde ook strubbelingen op. Dit vroeg om regelmatige afstemming met alle betrokkenen: de monteurs ter plekke en Rensa die op afstand eedacht met een oplossing. Het samenspel hierin was heel mooi.”

Uitdaging op uitdaging

De grote ventilatie unit in het pand verwerken en op de krappe zolder krijgen, zorgde ook voor de nodige hoofdbrekers. “De toe- en afvoer moest van buiten komen, maar dit mocht natuurlijk niet in het zicht. Uiteindelijk hebben we daarvoor twee dakkapellen aan de achterzijde van het museum geplaatst. Deze zijn volledig met zink bekleed en in dezelfde stijl als de bestaande dakkapellen aan de voorzijde van het pand die er al zaten. Het lijkt alsof het altijd zo isgeweest,” knipoogt Steller. Uiteindelijk moest er vanwege extra eisen die de brandverzekering stelde een brandwerend plafond aangebracht worden. Daardoor diende ook de plafondconstructie te worden aangepast. Kapitein: “Dit gaf ons last minute de mogelijkheid om de ventilatie unit vanaf beneden door het plafond omhoog te hijsen. Ook moesten er nog brandkleppen in de luchtkanalen komen, zodat een eventuele brand zich niet via deze kanalen naar de galerie ruimte op de bovenetage kan verplaatsen.” Om de uitstraling van het museum niet te verstoren, moesten alle kanalen zoveel mogelijk uit het zicht. Dit hebben wij opgelost door in de hoeken van het plafond kanalen op te nemen die strak zijn afgewerkt met nette roosters. Hierdoor zie je de kanalen zo min mogelijk, maar heb je wel de benodigde kwaliteit,” aldus Kapitein.

Verschil duidelijk merkbaar

Na een sluiting van zes weken heeft Museum Kennemerland haar deuren in december 2022 weer geopend. Het verschil is direct merkbaar. In het museum ervaart men geen extreme temperatuurschommelingen meer en er is een veel stabielerklimaat in het pand. Ook beide heren zijn vol lof over de afgelopen periode. Kapitein: “De problemen die er waren, zijn snel opgelost. Het was leuk om aan en in een pand te werken met een enorme historie, daar komen hele andere dingen bij kijken. Het vroeg om improvisatievermogen van alle partijen.” “Je moet het uiteindelijk met elkaar fixen. Visser is een kundig installatiebedrijf, waar kwaliteit hoog in het vaandel staat. Dat werkt enorm prettig en is zeker voor herhaling vatbaar. Het volgende project ligt zelfs al op de plank,” sluit een trotse Steller af.

In het museum is Kennemerland vanaf de oertijd tot de dynamiek van vandaag de dag te zien. Al deze ontwikkelingen en wisselende tentoonstellingen zijn al sinds 1991 te bewonderen in het voormalige raadhuis van Wijk aan Zee. Inmiddels bekend als Museum Kennemerland. Een oud en monumentaal pand waar al geruime tijd weinig aan gedaan was. In opdracht van Dijkman Carbaat Bouw voerde Visser Elektrotechniek de installatiewerkzaamheden uit. Arian Kapitein, Projectleider bij Visser Elektrotechniek: “Het klimaat in het museum was er slecht aan toe. Het tochtte overal en het was er altijd te warm of te koud. Dit is niet fijn voor bezoekers, maar ook slecht voor de exposities die er opgesteld staan. Ons werd gevraagd het pand comfortabeler te maken en een beter binnenklimaat te creëren.”

Geen abc'tje

Het feit dat het om een oud en monumentaal pand ging, maakte deze klus geen abc'tje voor Visser Elektrotechniek. De hulp van Rensa werd daarom al snel ingeschakeld, vertelt Kapitein. “Zij staan bekend om hun specialisme en ze kunnen alles voor een installateur uit handen nemen. Hulp die wij zeer goed konden gebruiken bij dit complexe project. Samen zijn we op locatie wezen kijken naar de mogelijkheden en uitdagingen. Uiteindelijk maakte Rensa voor ons de ventilatieberekeningen, het gehele ontwerp en alle installatietekeningen.” Het museum had de wens voor een luxe installatie, maar dit was financieel niet haalbaar. Sjaak Steller, Accountmanager bij Rensa Techniek: “We hebben toen gekozen voor een goed functionerend ventilatiesysteem van Wolf zonder toeters en bellen, maar wat verder volledig voldoet aan de wensen van het museum. Met daarnaast in iedere ruimte een detectiesysteem om de luchtvochtigheid te controleren en decentraal bij te sturen. Het ventilatiesysteem van Wolf heeft eenwarmteterugwinning systeem met daarop aangesloten een warmtepomp van Hitachi. Daarmee kunnen ze zowel verwarmen als koelen. Fijn voor Visser Elektrotechniek is dat Wolf zelf het proces van inbedrijfstellen voor hun rekening neemt. Wij proberen voor onze klanten altijd partners te zoeken die iets toevoegen en de installateur daarmee ontzorgen.”

Niets zo vervelend als fouten in de bestelling omdat bepaalde onderdelen niet compatibel zijn of gewoonweg vergeten worden. Een SKID bestel je als een enkel artikel. Daardoor kost het inkoopproces minder tijd. Bovendien is de kans op een fout in de bestelling minimaal, want je hoeft geen losse onderdelen te bestellen. Je hebt uiteraard een vrije keuze in het merk en type van de warmtepomp. Rensa zorgt voor de juiste selectie van het fabricaat en type appendages en overige componenten.

Het binnenklimaat van Museum Kennemerland schreeuwde om verbetering. Tocht, kou of hitte: alles wat je niet wilt in een museum waar bijzondere exposities opgesteld staan. Maar een monumentaal pand aanpakken is geen eenvoudige klus. Toch slaagde Visser Elektrotechniek uit Beverwijk erin om het binnenklimaat te veraangenamen. Zónder dat er iets veranderde aan het karakteristieke innerlijk en uiterlijk van het pand.